MESLEK DALLARI
Kuyumculuk Meslek Grubu
1-Perakendeci : Altın Ürün, değerli veya yarı değerli taşlı ürünleri ve hizmetlerinin bir firma aracılığı ile azar azar, doğrudan tüketiciye, tüketim kullanım veya tasarruf için satan kişidir.
2- Toptancı : Üretilmiş olan ürünleri tek tek değilde toplu halde son tüketicilerin dışında, perakendecilere satan gerçek ya da tüzel kişilere verilen isimdir. Toptancı üretim yapan ile perakendeci arasındaki büyük ölçekli işletmelerdir.
3- Ocakçı : Eriyecek olan metali grafit potalar içerisinde yüksek dereceli ateşin bulunduğu özel ocaklarda, eritip , eriyen metalin istenilen şekile döküp ( tel,astar) istenilen ölçülerde silindirlerde çeken kişidir.
4- Dökümcü : Kaucuktaki modelleri, mum halinde alçı içerisine dizip, metali eriterek alçının içerisine döküp, eriyen metali seçilen kauçuk modelinin tekrar metal hale getiren kişidir. Bir modeli madene dönüştüren meslek çalışanıdır.
5- Atölyeci : Meslek dalına göre ( Mıhlayıcı, Cilacı, Sadekar vb…) , Üretiminin Her aşamasını içinde barındıran işyeri sahibidir.
6- Mıhlayıcı : Muhtelif şekillerde ve değerdeki taşları, hazır veya kendisinin hazırladığı yuvalara takan kişidir.
7-Yaldızcı : Şekillenmiş modele kendine has rengini kaplama yapan kişidir.
8- Cilacı : Bitmiş modele temizleme ve parlatma işlemi yapan kişidir.
9- Kalemkar : Metalin üzerine desen yapan kişidir.
10- Mineci : Doğal ve Kimyasal boyalar ile istenilen rengi veren, süsleyen kişidir.
11-Ramatçı : Atolye içerisinde, işleme esnasında ( cila, yıkama suyu, yer vb…) verilen fireyi ayrıştıran ve metal hale getiren kişidir.
12- Ayarevi : Muhteviyatı belli olmayan metal karışımın ayarına dair raporunu veren yerdir.
13- Taş ofisi :Değerli ve yarı değerli taşların satıldığı yerdir.
14- Presci : Metal levhaya kalıpla form veren meslek elemanıdır
15- Sadekar : Kalıp, Ajur , Tel vb… dahil Değerli metali ham halinden, ürünün son çıkışına kadar tüm aşamalarını değerlendirip işleyen meslek çalışanıdır.
16-Ajurcu: Metal levha üzerinde keserek desen oluşturan meslek çalışanıdır.
17- Kakmacı: Çeşitli çekiç ve kalemler ile ,Metal üzerinde darbe ile şekil oluşturan meslek çalışanıdır.
18-Mücevher Eksperi : Ürünün teknik ve sanatsal özelliklerini tanımlayıp değerlemesini yapan ve raporlayan meslek çalışanıdır.
19- Telkaricilik: Değerli madenlerden üretilmiş tellerin örülerek ezilmesi ile elde edilendir.
20- Hasır Örücülüğü: İnceltilmiş değerli madenden oluşturulan teller ile tekniğe uygun ören meslek elemanıdır.
21- Gümüş obje ve Ev aksesuarı sanatkarlığı: Gümüş madeninden yapılacak objenin şekillerini belirleyen ve branşlar arasındaki iş planını yaparak objeyi tamamlattıran meslek dalını yapan kişilerdir.
22- Model çizim operatörü : Hazır çizilmiş bir tasarımı üç boyutlu bilgisayar programları kullanarak bilgisayar ortamında modelleme yapan ve makinelere yükleyen meslek elemanıdır.