29ekim

İKO YÖNETİMİ, SEMT TEMSİLCİLERİYLE TOPLANTI YAPTI

İKO YÖNETİMİ, SEMT TEMSİLCİLERİYLE TOPLANTI YAPTI

Mustafa Atayık yönetimindeki İstanbul Kuyumcular Odası, sahadaki sorunların yerinde ve hızlı bir şekilde çözümlenmesi için ilçe ve semt temsilcilerine büyük önem veriyor. Semt temsilcileriyle bir toplantı yapan İKO Başkanı Atayık, hem sorunlarını dinledi, hem de ‘Yönetim’ olarak sektör için bugüne kadar yaptıkları çalışmaları ve projelerini anlattı.

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Yönetimi, kuyumculuğun en önemli bileşenlerinden biri olan perakendecilerin sorunlarını dinlemek ve çözüm üretmek amacıyla ilçe ve semt temsilcileriyle bir araya geldi. Kuyumcular Odası’nın Çemberlitaş’taki Merkez Binası’nda gerçekleştirilen toplantıya İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Emin Alkan, Denetim Kurulu Üyesi Aylin Gözen, Genel Sekreter İsmail Kalafat, Bağcılar (İsmail Macit), Bağcılar Güneşli (Emre Alkan), Küçükçekmece Cennet (Murat Nahçıvani), Fatih (Tuğrul Dirier), Başakşehir (Sedat Akgül), Bakırköy (Halit Aşçıbaşı), Kartal Soğanlık (Metin Bektaş), Silivri (Uğur Onuklu), Şirinevler (Rıfkı Baş), Avcılar-Esenyurt-Beylikdüzü(Ali Rıza Atıcı) ve Kağıthane Gültepe (Ufuk Şengül) ilçe ve semt temsilcileriyle bir araya geldi. Temsilciler, toplantıda bölgelerinde yaşanan sorunları dile getirdi. Başkan Atayık da fiyat.iko.org.tr ekranından Altın Muhasebesi'ne, mesleki yasal çalışmalardan kuyumcu güvenliğiyle ilgili yapılan hazırlıklar başta olmak üzere birçok konu hakkında Yönetim olarak yürüttükleri çalışmaları anlattı.

İlk gündem başlığı: Kuyumcu Taslak Yönetmeliği
Başkan Mustafa Atayık, toplantıda sektörün son dönemdeki önemli gündem konularından biri olan ve perakende mağazalarını yakından ilgilendiren Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı Kuyumcu Taslak Yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulundu.

Öncelikle mesleğimiz için bir yasal düzenlemeye gidilmesini doğru ve yerine yerinde bulduğumuzu söylemeliyim. Böylece, sektöre girişler kontrol altına alınmış ve isteyen herkesin rahatlıkla mağaza açması önlenmiş olacaktır. Ancak, Taslak Yönetmelik’te piyasayı olumsuz etkileyecek maddeler de bulunuyor. Her mağazadan 500 gram altın teminat istenmesi, dükkanların 20 metrekare olması şartı, Yetkili Kuruluşlar ve mali sigorta zorunluluğu gibi maddeler bunların başında geliyor. Taslak Yönetmeliğe göre, denetlemeyi Ticaret İl Müdürlükleri yapacak. 35 bin kuyumcu ve yüzlerce farklı sektörü, meslekle ilgili uzmanlığı olmayan İl Müdürlükleri nasıl denetleyecek? Taslak, bize gelir gelmez itirazlarımızı Ticaret Bakanlığı’na ilettik. Çarşamba Günü de Ankara ve İzmir Oda başkanlarıyla birlikte sektörümüzü temsilen Ticaret Bakanlığı’na gideceğiz.”

İKO tavsiye fiyatlarını tüketiciler de telefonlarına indirebilecek
Birçok semt temsilcisinin piyasadaki fiyat bazlı sıkıntıları ve tartışmaları gündeme getirmesi üzerine Başkan Mustafa Atayık, uzun yıllardır İKO fiyat ekranlarında yayınladıkları tavsiye fiyat listeleriyle hizmet verdiklerini belirterek, üzerinde çalıştıkları ve yakında tamamlanmasını bekledikleri projeyle tavsiye fiyatları, esnafın yanı sıra tüketicilerin de anlık olarak cep telefonlarından takip edebileceklerini açıkladı.

“Biliyorsunuz, fiyat bazlı konularda Rekabek Kurumu çok hassas. Bu nedenle, biz bugüne kadar fiyat ekranlarımızda tavsiye fiyatları olarak yayınladık. Bir süredir üzerinde çalıştığımız bir projeyle tavsiye fiyat ekranlarını cep telefonlarına indiriyoruz. Artık, sadece perakendeci esnafımız değil, tüketicilerimiz de cep telefonlarının’ Google Play’ ve App Store’da uygulamamızı indirerek fiyatlarımızı anlık olarak takip edebilecek. Medyada da tavsiye fiyatlarımızı güçlü olarak duyuracağız ve kamuoyunda bu fiyatların baz alınmasını sağlayacağız.”

Kuyumcu güvenliği için çalışıyoruz
Toplantıda son dönemde artış gösteren kuyumcu soygunları ve gasp girişimlerine de değinen Başkan Atayık, kuyumculara yönelik eylemlerde bulunanların banka soygunlarında olduğu gibi ağır cezalar alması için çalıştıklarını söyledi.

Son olarak Fatih, Sarıgazi ve Silivri’de meslektaşlarımıza yönelik soygun olayları yaşandı. Bugün yasalarımıza göre banka soyanlar, Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Kuyumcu soyanlar ise adi suçlu olarak Asliye’de yargılanıyor. Sadece malımız, altınımız değil, aynı zamanda canımız gidiyor. Geçtiğimiz haftalarda konuyla ilgili olarak İstanbul İl Emniyet Müdürümüz Sayın Zafer Aktaş’ı ziyaret ettik. Önümüzdeki haftalarda da İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya da bu konuyu aktararak çözüm getirilmesini ve yasal düzenlemeyle kuyumcu güvenliğinin artırılmasını isteyeceğiz.”

E- Ticarete firmalara ‘ İKO Güven’ damgası vereceğiz
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Atayık, ilçe ve semt temsilcilerine internet üzerinde yapılan satışların denetlenmesi için ‘Oda’ olarak özel bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

“Tüm alışveriş sitelerine yazı yazarak İKO’ya akredite olmayan firmalara sitelerinde yer vermemelerini istedik. Bu sitelerde ürünleri satmak isteyen firmalara ‘İKO Güven Damgası’ vermek için bir yazılım üzerinde çalışıyoruz. Çalışma tamamlandığında İKO üyesi olsun veya olmasın internette ürün satmak isteyen her firma, güven damgasını alacak ve bir sözleşme imzalayacak. Sitelerinde de İKO Güven Damgası yer alacak. Biz de Yönetim olarak 6 ay veya yılda bir kez akredite olan bu firmaları denetleyeceğiz.”


 

250