29ekim

Sektörün öncelikli gündemi; Altın Muhasebesi

Sektörün öncelikli gündemi; Altın Muhasebesi

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, Altın Muhasebesi ile ilgili süreci hızlandırmak amacıyla Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati’yle görüştü. Ziyarette Nebati, Altın Muhasebe Sistemi’nin oluşturulması için gereken desteği vereceklerini açıkladı.

Nasıl bir çözüm istiyoruz?
Aslında, Altın Esaslı Muhasebe’yle ilgili 2003 yılında yürürlüğe giren 4842 Sayılı Kanun ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 38’inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenerek çözüm getirilmişti. Bu hüküm, kuyumculuk sektörü muhasebe işleri için dönüm noktası olup ve sektörün vergilendirilmesi sorununa köklü çözüm getirmişti.

“Sürekli olarak işlenmiş altın alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler, altın satış tarihindeki İstanbul Altın Borsasında oluşan has altın değeri ile satılan mamulün has altın maliyet bedeli arasında oluşan farkı, maliyet bedeline ilave ederler. Söz konusu fark, bilançonun pasifinde özel bir fon hesabında izlenir. Bu fon, sermayeye ilave dışında herhangi bir suretle başka bir hesaba nakledildiği veya işletmeden çekildiği takdirde, o yılın kazancına dahil edilerek vergiye tabi tutulur. Bu mükelleflerin kullandıkları yabancı kaynaklara ait gider ve maliyet unsurlarının sadece ilgili dönemde ayrılan fonu aşan kısmı gider kabul edilir.”

Ancak, 01.01.2004 tarihinden itibaren enflasyon düzeltmesi uygulamasının getirilmesi nedeniyle söz konusu hüküm yürürlükten kaldırılmıştır. 2003 yılında çıkarılan yasal düzenleme ile Altın Esaslı Muhasebe uygulamasının önünü açılmış oldu. Söz konusu düzenleme örnek gösterilerek Altın Esaslı Muhasebe uygulaması tekrar başlatılabilir.

Döviz büfeleri için buna benzer bir çalışma yapıldığı, USD ’nin değer artışı nedeni ile döviz büfelerine gelir vergisi matrahı doğmadığı bilinmektedir. Döviz büfeleri ile ilgili bu durumun incelenmesi, aynı şekilde kuyumculuk sektörü mensuplarının hammaddesi olan kıymetli maden ve kıymetli taşlardaki fiyat değişimlerinin, gelir vergisi matrahı dışında değerlendirilmesi halinde sorunun çözümleneceğine inanmaktayız.